Pittosporum tobira kínai enyvesmag azahar de la China (kínai narancsvirág) - Jelenlegi ára: 8 000 Ft

2021. január 25., hétfő

A Pittosporaceae család egyik keket-ázsiai származású faja. A görög Pittosporum név  ragacsos magot jelent.
Leírás:
7 méter magasságot elérő örökzöld cserje. Levelei csoportosan az ágak végén helyezkednek el, egyszerűek, hosszúkás vagy kerekdedek, a hajtáscsúcs lekerekített vagy kicsípett, síma, bőrnemű. A levél közepén jól látható sárgás főér látható. A levél színe fénylő zöld, világosabb színű, mint a fonákja.  
Sátorvirágzata a hajtások csúcsán helyezkedik el, avirágbimbók szőrösek. Illatos virágai vannak, öt csészelevéllel, melyek egyesével egymás mellet szorosan helyezkednek el. Sziromlevelei fehérek, sárgásfehérek. Virágaiban a porzók száma öt, dimorfikusak. Egyes virágainak bibéi  2-3 mm-esek, fejletlen porzókkal, ezek portokjai majdnem mindig sterilek. Az 5-6 mm-es bibével rendelkező virágok 2 mm-es hosszúkás porzói sárgásak, portokjuk fertilis.
Kerekded szőrös toktermése, 2-től  4-ig változik, de általában 3 részre osztott. Ezek belsejében több  barnás, narancsos mag helyezkedik el, melyeket gyantás, ragacsos, fehéres anyag vesz körül.
Teljes napon, vagy félárnyékban érzi jól magát. Szárazságtűrő és meglehetősen szívós növény. Különösebben nem érzékeny a talaj pH-ja, de javasolt, hogy a pH-ja enyhén savas legyen. Termékeny és jó vízelvezetésű talajokat részesítik előnyben.
Az idősebb tövek -12/-15 C körüli hőmérsékletet is elviselnek, védett fekvésben kiültethető a kertünk kedvező mikroklímájú pontjára.
Magyarországon a leanderhez hasonlóan kell teleltetni.
Korlátozott fagytűrése miatt nálunk csak az ország legenyhébb területein lehet kipróbálni a szabadba ültetését, de dézsásként is könnyen tartható.
Bokor szerű nagymáretű nagydézsás növény van eladó 80-100 cm magas


Jelenlegi ára: 8 000 Ft
Az aukció vége: 2021-01-26 05:59 .

0 megjegyzés: