Hatalmas antik kínai pecsét gyönyörű barna nefrit jade sárkány faragással, 1800 előtti - Jelenlegi ára: 785 000 Ft

2020. november 29., vasárnap

Igen ritka középbarna színű nefrit jadéból kidolgozott, uralkodói sárkány motívummal díszített pecsét. Faragása remek arányokkal megmunkált Tang-HAN korszakra utal, ahol a hangsúlyozottan négykarmú sárkány önálló felső vezetői rangjelzést képviselt. A felülete egyenletesen csiszolt, a kornak megfelelő finomsággal részletesen megmunkált. Jelenlegi felületén enyhe korrózió hagyott nyomot, de a faragás szépségét nem csökkentette, inkább kiemelte. Alakja és kidolgozása egyértelműen kézi megmunkálásra utal, megengedve bizonyos (mm nagyságú) méret toleranciát
A sárkány fej további formai jelzéseket hordoz, amelyeket a testet érintő bajusz, a kibocsájtott és különböző további motívumokkal érintkező nyelv, a négyzet alakúra gömbölyödő pikkelyes sárkány test és annak jellegzetes, befele forduló lábtartása, valamint a fejet díszítő hármas hajfonat egyaránt képvisel.
Röviden áttekintve szobor szimbólum rendjét, a nyelvből és azon látható gyöngyből érdemes kiindulni, amely a sárkány természet feletti erejét biztosító energia forrást jelzi. Ez a sárkány a Föld védő-őrzője, mert lelógó bajusza a négyzet alakú testtel és azon át hangsúlyozottan a földdel érintkezve energia kört zár be (maga a négyzet is a föld szimbóluma). A gyöngyöt körülvevő szakrális díszek száma (6, 8 és 4) a taoizmus és budhizmus szent számai. A kilógó nyelv egyben a szó-, vagy inkább az ige jele, utalva az igével teremtés sárkányi (isteni) képességére. Ez a sárkány a kínai hitvilág életet őrző-védő, teremtő lénye, köze nincs a mi gonosz sárkány fogalmi rendünkhöz.
Ahogy jeleztem, a négyzet alakúra formált test a Föld jele, de külön figyelmet érdemelnek a földhöz derékszögben kapcsolódó négykarmú lábak. Itt bizonyos mítosz keveredés, vagy kettős jelrendszer jelenik meg. A négykarmú láb a kínai felső arisztokrácia jele, amely itt felvette a taoista mitológiból átvett teremtő hatalmának négy kiáradását jelképező derékszög alakját is. Ezt mind a négy láb kiemelten formázza. A derékszög a teremtő isteni erejének fenntartó hatalmát, mintegy kiáradását jelképezi és a négy alap fenntartó erő együtt gondoskodik a teremtett világ létének irányításáról, fenntartásáról. Hasonló négyesség megjelenik a kínai négy világőr állat jelrendszerben is, de ott a négy erőt négy fenntartó állat szimbolizálja (teknős, sárkány, tigris, főnix), amelyeket a folklór számtalan variációban jelenít meg.
Fentiekhez tartozik a hármasság megjelenítése a hajfonatokban. Ez a hármasság vélhetően az egyik legősibb kínai teremtésmítosz három isteni személyiségét, a "Három fenségest" jelképezi. Személye közül Fuxi és NüWa szinte állandó, míg a harmadik kissé vitatottan váltakozva Sen-Nun illetve Huang-ti, vagyis a Sárga Császár. További előforduló "harmadik" még Csu-zsung, Sen-nung és Szuj-zsen személye. A fejből kinövő három hajfonat lehetséges szimbolikája a "Három fenséges"  együttes teremtő erejének, képességének.
Külön témaként meg kell említeni a korántsem egységes kínai mitológia számos ősi kapcsolatát a világ egyéb helyein tisztelt teremtés mítoszokkal amelyek gerincét gyakran képezik azonos gondolatok. Igaz így-úgy átformált, de jól azonosítható formákban megjelenítve.
Sajnos a fotó nem hozza megfelelően a szobor szépségét, kidolgozottságát és itt a szín sem az eredetit jól érzékeltető igen ritka kávébarna-csokibarna átmenet.
Méretei: 9 x 9 x 11. 5 cm (sz x h x m) +/- 1-2 mm tolarenciával
Súlya:   1820 g


Jelenlegi ára: 785 000 Ft
Az aukció vége: 2020-11-29 23:27 .

0 megjegyzés: